woensdag 7 maart 2012

Pinhole camera (1)

The negative is comparable to the composer's score and the print to its performance. Each performance differs in subtle ways.
Ansel Adams









Wikipedia.nl leert ons:

Een camera obscura (Latijn voor donkere kamer) is een verduisterde ruimte waarbij in een van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. Net zoals bij afbeelding door een lens het geval is, wordt de buitenwereld op zijn kop afgebeeld. Als de achterwand van de camera obscura doorzichtig wordt gemaakt (bijvoorbeeld met matglas) is de afbeelding van buitenaf te zien.


Een pinhole camera is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje (Engels: pinhole) gebruikt.
De scherpte hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film (of beeldchip). Over het algemeen geldt dat hoe kleiner het gaatje is hoe scherper het beeld is, totdat diffractie een rol gaat spelen en weer meer onscherpte veroorzaakt.
Het beeld is wel overal even (on)scherp, zodat de scherptediepte oneindig is en er niet scherpgesteld hoeft te worden. Verder treedt er aan de randen van de foto geen vertekening op wat bij foto's genomen met een lens wel het geval is. Hierdoor kunnen er met pinhole camera's ultra groothoek foto's gemaakt worden.
Een nadeel van een pinhole camera is dat er door het kleine gaatje maar weinig licht komt en dat er dus een lange belichtingstijd nodig is.
De pinhole-camera lijkt daarmee erg op de camera obscura.

Ik maakte van een sigarendoos (Corps Diplomatique, Senator) een pinholecamera. Deze doos heeft juist de grootte om een filmhouder 4x5 inch van een technische camera te bevatten.
De dikte van de doos is ongeveer 4 cm, zodat de camera een brandpuntsafstand heeft van 13 mm, wat een enorme groothoek geeft. In een aluminium plaatje (van een bierblik) werd een gaatje gemaakt met een fijne naaldpunt. Dit werd dan zeer proper geschuurd.
Met een fotovergroter werd een diameter van 0,27 mm gemeten. Volgens de formule diafragma = brandpuntsafstand gedeeld door de diameter komt men dan op een diafragma van 148 uit. Voor de metingen met een lichtmeter neem ik dan 180, omdat iets over belichten geen kwaad kan.



Volgend bericht post ik enkele foto's genomen met deze camera.


2 opmerkingen: